Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Δεύτερο 5αρι στην κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023.

 

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:


 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

·     Περιφέρεια Αττικής

·     Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)

·     Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

·     Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας)

·     Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

 

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

·     Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

·     Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

·     Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

·     Περιφέρεια Κρήτης

·     Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)

·     Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)

·     Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Αχαΐας)

·     Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.


Δύο λόγια όπως και χθες από όλους και όλες μας:

 

Και εμείς με τη σειρά ως Σύλλογος «ΝΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗ» θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως αν παρατηρήσετε κάποιο ύποπτο όχημα ή άτομο ή αν αντιληφθείτε κάποια εστία πυρκαγιάς, να ενημερώσετε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199 (χωρίς χρέωση) από σταθερό, κινητό ή καρτοτηλέφωνο (χωρίς χρήση τηλεκάρτας). Όταν το κινητό τηλέφωνο έχει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» καλέστε στο 112. Δώστε σαφείς πληροφορίες για το ακριβές σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται και προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

 

Επίσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ειδικά τις ημέρες με υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών είμαστε και εμείς ως ΔΣ σε αυξημένη εγρήγορση, όπως κάθε χρόνο. Όμως χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων σας. Ακόμα και στο απευκταίο ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς να μην ξεχνάμε ότι αυτά που απαιτούνται από όλους μας είναι ψυχραιμία, εγρήγορση και συντονισμένες ενέργειες όπου επιτρέπονται και πάντα υπό την καθοδήγηση της πυροσβεστικής για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε μεγαλύτερους κινδύνους.

 

Και δυο λόγια ξανά για τον καύσωνα που συνεχίζεται:

Θα σας ζητήσουμε εκ νέου να είστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί με τις μετακινήσεις σας αν δεν μπορείτε να τις περιορίσετε ή και να τις αποφύγετε. Δε θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλο θύμα στη γειτονιά μας λόγω του καύσωνα Οι σκέψεις μας και η συνδρομή μας σε βοήθεια, με όποια μέσα έχουμε, θα είναι κοντά σε όλους σας και ιδιαίτερα στους πυρόπληκτους συντοπίτες μας που τόσο δοκιμάζονται από το περσινό καλοκαίρι. Όποιος-α χρειαστεί βοήθεια ας μας ειδοποιήσει ή ο ίδιος ή κάποιος γείτονας.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτά που απαιτούνται από όλους μας είναι ψυχραιμία, λήψη μέτρων αυτοπροστασίας όπως περιγράφονται παραπάνω, προσοχή αλλά και περιορισμό στις μετακινήσεις λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, όπως προτείνουν οι ειδικοί.

Τέλος, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μην ξεχνάτε και τα αδεσποτάκια της περιοχής. Με τις θερμοκρασίες να χτυπάνε κόκκινο, τα αδέσποτα ζώα υποφέρουν εκεί έξω. Αν μπορείτε βάλτε ένα μπολάκι ή μια λεκανίτσα με νερό έξω από την πόρτα σας, αλλά πάντα σε σκιερό μέρος, αν περνάνε αδέσποτες γάτες ή σκυλάκια να δροσιστούν και αυτά. Οι μικροί μας φίλοι θα δοκιμαστούν και αυτοί με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες οπότε ας τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε εμείς.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε για να πούμε μια ακόμα φορά ότι ο Σύλλογός μας όπως και το ΔΣ θα είναι κοντά στους κατοίκους της περιοχής με όποια μέσα έχουμε. Γιατί η γειτονιά είμαστε όλοι εμείς. Όλοι μαζί! 

Μαζί θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά!

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

“ΝΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗ”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου