Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Πρόληψη πυρκαγιών 2016


Αγαπητά Μέλη – Συντοπίτες – Φίλοι,
καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της αντιπυρικής περιόδου και οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο είναι αυξημένες θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε εκ νέου την ανακοίνωση σχετικά με την αποψίλωση και την πρόληψη πυρκαγιών, καθώς και τις Γενικές Οδηγίες Πρόληψης και Αντιμετώπισης Κινδύνου Πυρκαγιάς που μας είχε αποστείλει ο Διοικητής του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πύραρχος κ. Ι. Καρακώστας, καθώς οι παράγοντες που καθορίζουν την έναρξη και εξάπλωση μιας πυρκαγιάς θα αποκτούν τα στοιχεία εκείνα (ένταση ανέμων, σχετική υγρασία, κατάσταση βλάστησης) που θα ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την έναρξη και καθορίζουν την πορεία εξέλιξης μιας πυρκαγιάς. Σας παρακαλούμε να διαβάσετε ξανά τις προαναφερθείσες ανακοινώσεις σχετικά με την πρόληψη πυρκαγιών προς ενημέρωσή σας, καθώς η καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών βασίζεται στο τρίπτυχο ενημέρωση-πρόληψη-καταστολή.

Αυτό καθιστά ως επιτακτική ανάγκη την εγρήγορση όλων των πολιτών διαδραματίζοντας έναν ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια δασοπροστασίας και μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά σε αυτό καλύπτοντας τα κενά προστασίας.

Έτσι, είναι σημαντική η συμβολή τους, αφενός με την έγκαιρη αναγγελία εστιών πυρκαγιάς κι αφετέρου, με την αρχική προσβολή κατάσβεσης με πρόχειρα μέσα όπως μεγάλα χλωρά κλαδιά κ.λπ. εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και χωρίς να εκτίθενται σε κίνδυνο.

Από τα στατιστικά στοιχεία, προκύπτει ότι η εκδήλωση πυρκαγιών οφείλεται σε αίτια ανθρωπογενή που σχετίζονται με διάφορες δραστηριότητες, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης και προσοχής απ' όλους, κυρίως όταν πνέουν άνεμοι, ακόμα και μέτριας έντασης, που αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς. Έτσι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες στην ύπαιθρο που εν δυνάμει προκαλούν πυρκαγιά, όπως η εκτέλεση θερμών εργασιών π.χ. ηλεκτροσυγκολλήσεις, κάπνισμα μελισσών και το άναμμα φωτιάς, κυρίως για καύση φυτικών υλών αποψίλωσης ή κλαδέματος κ.λπ.

Με μεγάλη θέληση και μικρή προσπάθεια μπορούμε να συνεισφέρουμε πολύτιμη βοήθεια στην προστασία των δασών, όπως και του πράσινου στον τόπο μας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής που διασφαλίζει την υγεία, αναψυχή κι αποτελεί ένδειξη του βαθμού πολιτισμού μας.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, καθώς ο οικισμός μας είναι από τις λίγους εναπομείναντες οικισμούς στον Δήμο μας με αρκετό πράσινο, το προσεχές χρονικό διάστημα μέλη του Δ.Σ. θα είναι εθελοντικά σε εγρήγορση σε ομάδες επιφυλακής (όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια). Ευχόμαστε να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές και να θυμόμαστε πως μπορούμε όλοι μαζί να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης τηρώντας τους βασικούς κανόνες που περιγράφονται παραπάνω.

Ακόμα και στο απευκταίο ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς να μην ξεχνάμε ότι αυτά που απαιτούνται από όλους μας είναι ψυχραιμία, εγρήγορση και συντονισμένες ενέργειες όπου επιτρέπονται και πάντα υπό την καθοδήγηση της πυροσβεστικής για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε μεγαλύτερους κινδύνους.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου
ΝΕΑ ΠΑΛΛΗΝΗ”Με στοιχεία (αναδημοσίευση οδηγιών) από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου